28 Ноя

Чіроктрескунок

.


Чирянка велика — птах більш, південних широт. Навіть у межах лісової зони чирок-трескунок не заходит далеко на північ. Обмежено його поширення і на схід. На півдні — гніздиться до Північного Причорномор’я, північних узбереж Каспійського і Аральського морів, заселяє лісостепові райони Казахстану. Такі особливості поширення пояснюються тим, що це виключно м’ясоїдна птах.





Чирянка великаЧирянка велика Область гніздування і чисельність чирка-трескунка порівняно менше, ніж попереднього виду.

Місця чирка-трескунка гніздування подібні з місцями гніздування чірка- свістунка. У кладці налічується 8-12 яєць. Відкладання яєць у чирка-трескунка починається на початку травня. Термін насиджування 23 дня, тому виводки цього виду зустрічаються вже в останніх числах травня.

Як об’єкт спортивного полювання чирок-трескунок має значення тільки в перші тижні сезону, так як в кінці вересня — початку жовтня він відлітає з нашої території на зимівлю.


.