5 Ноя

Амурський горал



1 Поширення амурського горала2 Спосіб життя амурського горала

Амурський горал — представник загону парнокопитних — рідкісне і цікаве тварина.

У РФ збереглося лише декілька відокремлених і нечисленних груп амурських горалов в південному і середньому Примор’ї.

Амурський горалАмурський горал

Поширення амурського горала

У віддалені часи амурський горал заселяв скласти місця гір Сіхоте-Аліна і був звичайним промисловим звіром півдня Далекого Сходу. Китайська медицина використовувала буквально всі частини його — від рогів і копит до крові і м’яса. Тому амурський горал піддавався посиленому переслідуванню, непомірний промисел його привів до катастрофічного скорочення ареалу, а сам звір опинився у нас на межі повного зникнення. Лише сувора заборона промислу амурського горала і організація заповідників запобігли його повне винищення.

Зараз амурський горал мешкає на узбережжі Японського моря між бухтами Терне і Тавайза, кілька відособлених груп цієї тварини тримається на півдні Примор’я — в Лозівському районі.

Велика частина сучасного ареалу входить до складу Судзухінского і Сіхоте-Алиньского державних заповідників. Загальна чисельність амурських горалов на Далекому Сході не перевищує 300 голів.





Зовні амурський горал нагадує невеликого домашнього цапа з більш короткими ногами. Це тварина з масивної грудьми, міцним кістяком і відносно довгим, дуже рухливим хвостом. Забарвлення надзвичайно мінлива, варіює від світло-палевого, майже білою, до темно-сірою або коричневою. На горлі широке біла пляма, у самців спускающееся на груди. По хребту тягнеться темний ремінь. Молоді зазвичай забарвлені темніше. Дорослий самець досягає довжини 161 сантиметри і важить більше 30 кілограмів. Як і інші представники гірських полорогих, амурський горал має ряд особливостей, що забезпечують йому благополучне існування серед крутих схилів, розсипів і скель, М’які, пружні подушки копит обрамлені щільною і гострої зовнішньою стінкою: вона забезпечує звіру надійну опору на гладких, часом дуже крутих кам’яних плитах .

Зараз амурські горали зазвичай займають схили прибережних хребтів, звернені до моря. У нижній третині — це скласти кручі, порізані глибокими ярами. Висота прибережних сопок зазвичай не перевищує 600 метрів над рівнем моря.

Спосіб життя амурського горала

Харчування амурського горала різноманітно. У число його кормів входить більше 60 видів деревних, чагарникових і трав’янистих рослин — дуб, береза, липа, бузина, дикий виноград, полину, щавель, вика, конюшина-марьянник, язичник, дудник, герань, Митник, цибуля, дзвіночки і багато інших .

Кілька десятиліть тому, коли чисельність амурського горала була досить великою, серед скель зустрічалися стада до 20-25 цих тварин. Тепер таких великих стад вже немає. Зазвичай горали тримаються невеликими сімейними групами, що складаються з дорослих самки і самця і одного або двох молодих. Іноді можна зустріти стадо з 7-8 особин, у свою чергу складається з двох сімейних груп. До кінця весни ці стада розпадаються, так як вагітні самки залишають молодняк минулого року і починають підшукувати затишні місця для окоту.

В кінці травня — початку червня, після 8-8,5 місяці вагітності, самка народжує одного, рідше двох дитинчат. У віці близько року молоді майже не відрізняються від дорослих і починають вести самостійний спосіб життя. Статева зрілість ж настає у них, мабуть, пізніше, так як у гонах беруть участь тільки дорослі особини.

Характерна риса амурського горала — його повільність. Звірі повільно переміщаються з місця на місце, часто зупиняються і прислухаються. У той же час дивує швидкість, з якою йдуть потривожені тварини. Вони легко, без розбігу підхоплюються на високі камені і виступи, роблячи стрибки до двох метрів у висоту і стаючи на невеликий виступ скелі всіма чотирма ногами. Вниз амурські горали стрибають з висоти 8-10 метрів. На горизонтальній поверхні вони можуть без розбігу зробити поспіль кілька стрибків по 5-5,3 метра. Кроком або риссю, особливо в глибокому снігу, амурський горал переміщається досить незграбно і може стати легкою здобиччю хижаків. Будучи потривожений, він поспішає в рятівні скелі, де стає недоступним хижакові.

З ворогів амурського горала можна назвати вовка, барса і рись. Проте чисельність двох останніх видів мала, збільшення ж чисельності вовка в Примор’ї за останні роки викликає серйозні побоювання.

Свого часу існувала думка, що амурський горал нежиттєздатний, вимираючий вид. Цим і пояснювали швидке скорочення його ареалу. Проте роботи, проведені за останні роки Г. Ф. Бромлея, К. Г. Абрамовим. О. В. Бендландом, і наші спостереження переконливо доводять, що при гарній охороні і систематичної боротьбі з вовками гора не вимирає, більше того, чисельність його починає зростати.